استانها > اصفهان

۸ درصد از سرطان‌های ایران در اصفهان است

به گزارش خبرنگار مهر، حمید گله‌داری صبح دوشنبه در نشست کارگروه کاهش آلودگی هوا و مقابله با گردوغبار استان اصفهان که با حضور شماری از کارشناسان و مدیران ارشد استانی برگزار شد، اظهار کرد: طی چهار سال گذشته، جلسات متعددی در خصوص مسائل مرتبط با سلامت و آلودگی هوا در استان اصفهان برگزار و تکالیف مشخصی تعیین و برنامه‌های آموزشی اجرا شده اما چالش‌های متعددی همچنان باقی است.

وی تصریح کرد: بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان (IARC)، آلودگی هوا به‌طور قطعی به‌عنوان یک عامل سرطان‌زا در گروه یک طبقه‌بندی شده است؛ این موضوع در استان اصفهان اهمیت ویژه‌ای دارد زیرا با وجود اینکه ۶ درصد از جمعیت کل کشور در این استان ساکن است هشت درصد از موارد سرطان کشور در اصفهان گزارش شده است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان افزود: این آمار نشان‌دهنده تأثیر قابل‌توجه آلودگی هوا بر سلامت عمومی در این منطقه است.

ارتباط آلودگی هوای اصفهان بر تولد نوزادان نارس

گله‌داری با بیان اینکه آلودگی هوا علاوه بر سرطان، بر سایر مسائل سلامت نیز تأثیرگذار است، خاطرنشان کرد: تحقیقات انجام‌شده توسط دانشگاه علوم پزشکی نشان می‌دهد که آلودگی هوا با افزایش نرخ تولد نوزادان نارس ارتباط دارد؛ همچنین بیماری‌های قلبی و ریوی به‌عنوان پیامدهای دیگر آلودگی هوا در استان مطرح هستند.

وی ادامه داد: این در حالی است که از سوی دیگر، نظارت بر صنایع آلاینده با چالش‌هایی مواجه است؛ به‌عنوان مثال پس از بازرسی از یک واحد صنعتی و ارائه تذکر، فشارهایی از مراجع دیگر وارد می‌شود تا موضوع در دادگاه‌ها به‌گونه‌ای مدیریت شود که برخورد جدی صورت نگیرد. این موضوع در مورد صنایع بزرگی مانند ذوب‌آهن که نقش مهمی در اقتصاد منطقه دارند، پیچیدگی بیشتری پیدا می‌کند.

تشکیل جلسات، تغییر محسوسی در وضعیت آلودگی هوا نداشته است

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان با انتقاد از اینکه در زمینه عملکرد نظارتی ما گزارش‌هایی ارائه می‌دهیم که نشان‌دهنده کاهش روزهای هوای پاک نسبت به گذشته است، ابراز کرد: اما سوال اینجاست که آیا این تغییرات ناشی از عملکرد ما بوده یا عوامل طبیعی در آن دخیل هستند؟ تأثیر اقدامات ما در کاهش آلودگی هوا تا چه حد بوده و در کجا اثرگذار بوده است؟ واقعیت این است که علی‌رغم برگزاری جلسات متعدد، تغییر محسوسی در وضعیت آلودگی هوا مشاهده نشده است.

گله‌داری افزود: در حوزه جمعیت نیز آمار سه‌ماهه اول سال جاری نشان می‌دهد که نرخ تولد در استان اصفهان ۱۳ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته و این در حالی است که سیاست‌های افزایش جمعیت در سطح ملی تدوین شده اما در عمل، اجرای این سیاست‌ها با موانع جدی مواجه است.

وی تصریح کرد: قوانین به‌تنهایی کافی نیستند و در حوزه اجرا دست ما بسته است. به‌عنوان مثال، در زمینه نظارت بر صنایع آلاینده از ۸۸ مورد معرفی‌شده به دستگاه قضائی، اقداماتی مانند پلمب انجام شده اما این اقدامات به‌تنهایی کافی نیست و نتایج ملموسی در کاهش آلودگی به دنبال نداشته است.

سهم صفر حوزه سلامت اصفهان از عوارض آلایندگی

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان خاطرنشان کرد: در بخش مالی، مدیرکل امور مالیاتی استان گزارش داده است که در سه‌ماهه اول سال جاری ۱۲.۵ هزار میلیارد تومان مالیات از استان اصفهان به تهران پرداخت شده است؛ درخواست ما این است که حداقل نیم همت از این مبلغ به حوزه سلامت استان اختصاص یابد تا بتوانیم در پیشگیری و درمان بیماری‌ها، به‌ویژه بیماری‌های غیرواگیر مانند سرطان، اقدام کنیم.

گله‌داری تصریح کرد: برای غربالگری ۲ نوع سرطان شایع یعنی سرطان کولون و سرطان سینه در زنان، حداقل یک هزار میلیارد تومان بودجه برای ۲ سال نیاز است. از چهار سال پیش درخواست ۱۰۰ میلیارد تومان برای شروع این برنامه مطرح شده اما حتی یک ریال از آن تأمین نشده است.

وی افزود: این در حالی است که صنایع آلاینده در استان، ضمن آلوده کردن هوا و بیمار کردن مردم، مسئولیت اجتماعی خود را در قبال سلامت عمومی به‌درستی ایفا نمی‌کنند.

لزوم تأمین بودجه برای غربالگری سرطان در اصفهان

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: اگر امکان تغییر خطوط تولید یا نصب فیلترهای پیشرفته برای کاهش آلودگی وجود ندارد، حداقل می‌توان بخشی از عوارض و مالیات این صنایع را به حوزه سلامت اختصاص داد تا در پیشگیری از بیماری‌ها هزینه شود.

گله‌داری با بیان اینکه پیشگیری از سرطان با اقدامات ساده‌ای مانند تست‌های غربالگری در مراکز بهداشت آغاز می‌شود و در مراحل پیشرفته‌تر به روش‌هایی مانند کولونوسکوپی، ماموگرافی و سونوگرافی نیاز دارد، اضافه کرد: پروپوزال این طرح سال‌ها پیش به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ارائه شده اما همچنان بودجه‌ای برای آن تخصیص نیافته است.

وی با اشاره به اینکه در زمینه نظارت بر تغییر کاربری اراضی کشاورزی چالش‌هایی وجود دارد، اظهار کرد: در حالی که تخریب باغ‌های بایر و تبدیل آن‌ها به زمین‌های کشاورزی یا باغ‌های سرسبز می‌تواند مفید باشد اما برخی اقدامات نظارتی مانع این کار می‌شود.

لزوم توجه به پیوست سلامت برای تمامی طرح‌ها در اصفهان

رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان افزود: این در حالی است که تغییر کاربری‌های غیرمجاز به نفع صنایع آلاینده گاهی بدون نظارت کافی انجام می‌شود و نتیجه آن افزایش گردوغبار و آلودگی است. هر دستگاهی تصمیمات خود را به‌صورت جداگانه می‌گیرد و در نهایت، این مردم هستند که از تبعات این ناهماهنگی‌ها آسیب می‌بینند.

گله داری ابراز کرد: درخواست ما این است که در حوزه اجرایی، اقدامات قاطع‌تری صورت گیرد؛ همچنین در توسعه صنایع جدید، پیوست سلامت به‌صورت جدی مورد توجه قرار گیرد.

وی اضافه کرد: برخی طرح‌های صنعتی بدون پیوست سلامت و در نظر گرفتن ملاحظات سلامت و محیط‌زیست، در نزدیکی مناطق مسکونی یا کانون‌های آلودگی دیگر مانند بیماری سالک اجرا می‌شوند. این موضوع باید در کارگروه‌های مربوطه، از جمله کارگروه میراث فرهنگی به‌دقت بررسی شود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان افزود: از همه دستگاه‌ها می‌خواهیم که در کنار نظارت بر بخش‌های اجرایی، صنایع آلاینده را نیز با جدیت بیشتری مورد ارزیابی قرار دهند.

گله داری خاطرنشان کرد: موضوع آلودگی هوا و تأثیر آن بر سلامت مردم، بحرانی است که نیازمند همکاری همه‌جانبه و اقدامات عملی است.

منبع خبرگزاری مهر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا