یادداشتکردن احساسات استرس را کاهش میدهد
به گزارش خبرگزاری مهر، محمود برجعلی روانشناس در مورد راهکارهای کاهش اضطراب بهویژه در کودکان و زنان اظهار کرد: جنگی که به کشورمان تحمیل شد و ما را در فاز دفاعی قرارداد قطعاً آسیبهایی را به افراد بهویژه کودکان و زنان وارد کرد.
وی افزود: افزایش دانش افراد نسبت به موضوعات مختلف در حوزه جسم و روان میتواند تهدیدات و نگرانیها را تا حد قابلقبولی کاهش دهد.
این روانشناس، بیخوابی و بیقراری و پیداشدن مشکلات جسمی را از علائم استرس مزمن و پنهان عنوان کرد و گفت: اختلالات و بیماریها در بسیاری از مواقع جنبه هشداردهنده و درد و رنج دارند که اگر افراد اینها را احساس کنند میتواند برای آنها مفید باشد و بهموقع درمان کنند.
برجعلی با بیان اینکه آسیبها و سختیها لزوماً منفی نیستند و جنبههای مثبتی نیز به همراه خود دارند افزود: یکی از راهکارهای کاهش اضطراب، بحث پایش نگرانی است به این معنا که افراد میتوانند نگرانیها و سختیهای خود را بنویسند و بررسی کنند که آیا نگرانیهایشان سازنده و واقعی است یا غیرواقعی و مجازی.
وی افزود: اگر برای نگرانی خود سند و مدرک داشته باشیم؛ یعنی نگرانی ما شواهد محور و واقعی است؛ اما اگر دوران سختیهایمان تمام شده و ما هنوز در مود تجربههای ناخوشایند خود قرار داریم و یا از اتفاقاتی بترسیم که هنوز رخ نداده؛ یعنی نگرانی ما واقعیت ندارد.
این روانشناس، نشخوار فکری را بسیار آسیبزا خواند و اظهار کرد: نگرانی زمانی مفید است که ما را به سمت سازندگی، راهکار و حل مشکل هدایت کند؛ مانند خواندن کتاب و مقاله علمی در مورد کاهش اضطراب و یادگرفتن تنفس عمیق و نکته دیگر اینکه ما باید خود را فعال نگه داریم.
برجعلی در توضیح بیشتر این مطلب گفت: افرادی که احساس کنترل بر زندگی خود دارند و زندگی خود را مدیریت میکنند مسلماً نسبت به استرسها و نگرانیها مقاومتر هستند تا افرادی که نقش فعال خود را خنثی کرده و بهعبارتدیگر، نقش خود را نادیده میگیرند.
وی با بیان اینکه احساس انفعال و ضعف، روح و روان و جسم افراد را نسبت به نگرانیها آسیبپذیر میکند عنوان کرد: افراد باید احساسات خود و کودکان خود را یادداشت کنند؛ چون این کار باعث کاهش نشخوار فکری میشود و بازیکردن نیز تا حد زیادی میتواند استرس و نگرانی کودکان را کاهش دهد.
این روانشناس در مصاحبه با رادیو گفتوگو خاطرنشان کرد: رفتن به محیطهای جذابتر، طبیعتگردی، درک تفاوتهای فردی، دیدار با اقوام و خویشاوندان و آسان گرفتن به اعضای خانواده را از پادزهرهای طبیعی کاهش استرس و نگرانی است و همچنین دعا کردن، مأنوس شدن با قرآن کریم و اهلبیت (ع) و حرفزدن باخدا تا حد بسیار زیادی میتواند استرس ما را کاهش داده و آرامش خوبی را برایمان به ارمغان بیاورد.
منبع خبرگزاری مهر