پیشگیری از بیماری های قلبی باید از کودکی آغاز شود
به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) از فارس، به نقل از «وبدا» وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر «جواد کجوری» متخصص قلب و عروق و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه نشانه های خطر ابتلا به بیماری های قلبی از دوران جنینی در فرد ظاهر می شود، سنین کودکی را زمان طلایی برای پیشگیری از بیماری های قلبی عنوان کرد.
متخصص قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی شیراز که گسترش بیماری های قلبی را در کنار علت های ژنتیکی و ارثی، تا حد زیادی پیامد مستقیم سبک زندگی ناسالم افراد در جوامع امروزی می داند، با بیان راهکارهایی برای مراقبت از سلامت قلب گفت: با افزایش متوسط سن افراد در جوامع امروزی، لازم است بکوشیم آگاهانه به سمت سالم پیر شدن گام برداریم.
به گفته این پزشک فلوشیپ اقدامات مداخله ای قلب و عروق در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نشانه های بیماری های قلبی عروقی در دوران جنینی در فرد ظاهر می شود و بر همین اساس، اقدام برای آگاهی از وضعیت سلامت افراد در سنین کودکی، به ویژه در خانواده هایی که پیشینه ژنتیکی و ارثی ابتلا به بیماری های قلبی از سنین پایین وجود دارد، توصیه می شود.
او انجام ارزیابی های سلامت تا پیش از سن بیست سالگی را اقدامی موثر در شناسایی به موقع اختلالات قلبی عروقی عنوان کرد و ادامه داد: تداوم این ارزیابی های دوره ای در صورت شناسایی عوامل خطر از سوی پزشک، همچنین در افرادی با سابقه خانوادگی بیماری های قلبی عروقی، مورد تاکید است.
آیا پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی ممکن است؟
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با دسته بندی عوامل خطر ایجاد بیماری های قلبی عروقی به دو دسته کلی افزود: در کنار عوامل غیرقابل کنترل مانند جنسیت مرد و عوامل ژنتیکی؛ چند عامل قابل کنترل کلیدی نیز در یافته های علمی به اثبات رسیده که شامل مصرف سیگار، چاقی، نداشتن تحرک بدنی، پرفشاری خون، دیابت و چربی خون است و افراد با کمک انتخاب یک سبک زندگی سالم، می توانند این عوامل را تحت کنترل قرار دهند.
کلسترول خوب و بد چیست؟
دکتر کجوری در ادامه به عامل چربی خون به عنوان یکی از مهم ترین تهدیدهای سلامت قلب اشاره کرد که با ارزیابی میزان تری گلیسیرید، همچنین کلسترول بد (LDL) و کلسترول خوب (HDL) قابل تشخیص است. او بالا رفتن کلسترول بد خون را عامل خطر صدمه به عروق دانست که درگیری قلبی را موجب می شود و گفت: به استثنای مبتلایان به دیابت، افرادی که جراحی قلب داشته و یا دارای پیشینه ارثی بیماری های قلبی هستند، عدد زیر 70 در ارزیابی میزان LDL، مولفه قابل قبولی در زمینه کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی است.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز میزان کلسترول HDL را نیز نشان دهنده وضعیت پاکسازی عروق در افراد دانست که در اعداد بالای 60 به طور کلی، می تواند گویای سلامت قلب باشد.
ورزش؛ استراتژی هوشمندانه مراقبت از سلامت قلب
دکتر کجوری گنجاندن ورزش در برنامه روزانه را استراتژی هوشمندانه ای برای مراقبت از سلامت قلب در برابر عوامل تهدیدکننده معرفی کرد و در این زمینه توضیح داد.
تحرک بیشتر، قلب سالم تر
او از افراد خواست تا به میزان ممکن، تحرک و فعالیت بدنی را به برنامه زندگی روزمره خود وارد کنند و توضیح داد: پیاده روی تا محل کار و در مسیرهای رفت و آمد روزانه، همچنین افزایش زمینه های تحرک در برنامه های روزمره زندگی، می تواند زمینه ساز سلامت ما در برابر بیماری های قلبی عروقی باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین پرهیز از نشستن ممتد بیش از یک ساعت را از دیگر راهکارهای مراقبتی برای حفظ سلامت عنوان کرد که به ویژه برای شاغلان در محیط های اداری توصیه می شود