پای سنجابک به کویر باز شد | دلیل حضور گونه غیرکویری در نائین چیست؟
همشهریآنلاین – مجیدجباری: ثبت نخستین مشاهده سنجابک درختی در شهرستان نائین، نقطه عطفی در شناخت تنوع زیستی مناطق خشک کشور به شمار میآید. این گونه کوچک، چابک و کم پیدا که پیشتر تنها در جنگل های مرطوب و نیمه کوهستانی شناخته میشد، حالا در پناهگاه حیاتوحش عباسآباد نیز دیده و تصاویر آن ثبت شده است. رویداد قابلتوجهی که میتواند سرآغازی برای مطالعات بیشتر و بازنگری در ارزشهای محیط زیستی این منطقه حفاظت شده باشد.
علیرضا رضایی، رئیس اداره محیط زیست شهرستان نائین در اینباره گفت: «این نخستین بار است که حضور گونه سنجابک درختی در شهرستان نائین تایید میشود. این مشاهده در یکی از زیستگاههای طبیعی پناهگاه حیاتوحش عباسآباد صورت گرفته و تصاویر آن نیز موجود است.»
به گفته او، این ثبت مستند حاصل تلاش ۳ نفر از همیاران محیط زیست نائین به نامهای محمد عارف، مجتبی رفیع و مرتضی مستقیمی است که در جریان گشت و پایش منطقه به صورت اتفاقی متوجه حضور این پستاندار شده و موفق به فیلمبرداری از آن شدند.
رضایی افزود: «سنجابک درختی جثه کوچک تر از سنجابک جنگلی دارد؛ بسیار چابک است و میتواند تا ۲ متر از درختی به درخت دیگر بپرد. معمولا به صورت انفرادی زندگی میکند و در برخی مناطق کوهستانی حتی در فصل زمستان نیز مشاهده میشود.»
او گفت: «این گونه از میوههایی مانند گردو و بادام، انواع گیاهان، حشرات، و گاه تخم و جوجه پرندگان تغذیه میکند. زیستگاه طبیعی آن جنگلهای پهنبرگ و سوزنیبرگ، درختزارها و باغهاست و در بیشتر نقاط کشور (به جز بیابانها، مناطق شرقی و سواحل جنوبی) قابل مشاهده است.»
به گزارش همشهریآنلاین، سنجابک درختی، پستانداری کوچک، چابک و کمیاب است که معمولا در جنگلهای پهنبرگ و سوزنیبرگ شمال، غرب و برخی مناطق مرکزی ایران زیست میکند. این گونه اغلب در باغها، درختزارها و ارتفاعات معتدل تا سردسیر دیده میشود. مشاهده این گونه در نائین، منطقهای که بیشتر با اقلیم خشک و بیابانی شناخته میشود، میتواند نشانهای از گسترش پراکنش زیستگاه سنجابک درختی یا حتی دگرگونی در الگوی زیستگاهی آن باشد.