راه اندازی سامانه هشدار سریع ملی برای ایمنی غذا و خوراک دام
به گزارش خبرگزاری مهر، مهدی پیرصالحی، در همایش روز جهانی ایمنی غذا، با بیان اینکه سازمان غذا و دارو نقش سیاستگذاری و نظارت کلان در حوزه ایمنی غذا را بر عهده دارد، افزود: این سازمان با بهرهگیری از زیرساختهای تخصصی و فنی، بر تمامی زنجیره تولید و عرضه مواد غذایی نظارت دارد.
وی ادامه داد: سازمان غذا و دارو از یک شبکه گسترده آزمایشگاهی در سطح کشور برخوردار است که امکان پایش دقیق و مستمر مواد غذایی را فراهم میکند.
پیرصالحی با اشاره به توانمندی آزمایشگاههای تخصصی غذا، خاطرنشان کرد: آزمایشگاه کنترل کیفیت مواد غذایی کشور موفق به دریافت مجوزهای بینالمللی شده و در سطح منطقهای جایگاه معتبری دارد.
به گفته وی، ایران در میان ۲۲ کشور منطقه امرو، از نظر شاخصهای ایمنی غذایی در جمع سه کشور نخست قرار دارد و این موفقیت حاصل تلاش مجموعهای از نهادهای نظارتی و حمایتی است.
رئیس سازمان غذا و دارو با تأکید بر ضرورت همکاری بینبخشی برای تأمین ایمنی غذایی، افزود: تعامل مؤثر و سازندهای میان سازمان غذا و دارو و سایر نهادهای مسئول در حوزه غذا شکل گرفته است.
وی تأکید کرد: نظارت مؤثر بر فرآیند تولید محصولات کشاورزی زمانی محقق میشود که شناسهگذاری کامل این محصولات انجام شود. وزارت جهاد کشاورزی باید در این مسیر با سرعت بیشتری اقدام کند.
راه اندازی سامانه هشدار سریع ملی برای ایمنی غذا و خوراک دام
وی افزود: سازمان غذا و دارو با برخورداری از ۵۴۷ آزمایشگاه مجاز، شامل یک آزمایشگاه مرجع، ۵۳ آزمایشگاه تخصصی دانشگاهی و سایر آزمایشگاههای مجاز، نقش کلیدی در پایش و کنترل ایمنی غذا ایفا میکند.
پیرصالحی ادامه داد: آزمایشگاه کنترل غذا و داروی کشور موفق به دریافت دو گواهی رسمی از سازمان جهانی بهداشت و تأییدیه اتحادیه اروپا در حوزه آزمون آفلاتوکسین شده که این موفقیت شرط لازم برای صادرات محصولاتی مانند پسته به بازارهای اروپایی است.
وی با اشاره به همکاری بینبخشی در نظام نظارت غذایی اظهار داشت: نظارتها در تعامل نزدیک با وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت بهصورت زنجیرهای از مزرعه تا سفره اجرا میشود و در این مسیر، محصولات تراریخته نیز هنگام ترخیص، از نظر ژنتیکی بررسی و برچسبگذاری میشوند.
رئیس سازمان غذا و دارو از اجرای طرحهای ملی در حوزه پایش آلایندههای غذایی خبر داد و گفت: طی سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ حدود ۳۵ هزار نمونه برای باقیمانده آفتکشها، ۲۵ هزار نمونه برای فلزات سنگین و ۲۱ هزار نمونه از نظر نیترات بررسی شدهاند.
پیرصالحی افزود: برنامه ارتقاء سلامت شیر و فرآوردههای لبنی با محوریت کاهش آنتیبیوتیکها و افزودنیها و همچنین همکاری با مدارس در حال اجرا است. همچنین برنامه کاهش اسیدهای چرب ترانس از ۱۲ سال پیش آغاز شده و اکنون به کمتر از ۲ درصد رسیده که مطابق با استانداردهای بینالمللی است.
رئیس سازمان غذا و دارو، از طراحی نسخه ایرانی سامانه RASFF خبر داد و گفت: همانگونه که اتحادیه اروپا این سامانه را برای هشدار سریع غذایی دارد، ما نیز نسخه بومی آن را طراحی کردهایم. سامانه RASFF ایران که بهزودی رونمایی میشود، گام بلندی در مسیر شفافسازی و هوشمندسازی نظارتها خواهد بود و تلاش داریم امکان اتصال آن به سامانه اروپایی را فراهم کنیم.
وی در پایان از زحمات اداره کل فرآوردههای غذایی و تیم فناوری اطلاعات سازمان برای توسعه این سامانه قدردانی کرد و گفت: با راهاندازی RASFF ایران، کشور ما در جمع معدود کشورهایی قرار میگیرد که دارای سامانه هشدار سریع ملی برای ایمنی غذا و خوراک دام هستند.
منبع خبرگزاری مهر