دروغ هتک حرمت اتباع، موقع خارجکردن آنها از ایران/ نگاه دولت و نظام به مهاجرین افغانستانی چگونه است؟
به گزارش همشهری آنلاین؛ ساماندهی اتباع افغانستانی از نیمه دوم سال قبل، به یکی از سیاست های اصلی دولت تبدیل شد. دولت مخصوصاً از اسفندماه اعلام کرد مدارک اتباع، درحال باطلشدن است و این اتباع هر چه سریعتر باید مدارک لازم جهت ماندن در ایران را دریافت یا تمدید کنند یا اینکه به کلی از ایران بروند.
بعد از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر، دولت به برنامه خود برای مدیریت اتباع سرعت داد. طبق اعلام مسئولین ذیربط، تا الان ۷۱۷ هزار تبعه افغانستانی از کشور خارج شدهاند و هدف نهایی دولت این است که رقم مذکور را به ۳ میلیون نفر برساند و در عین حال، روشهای قبلی مدیریت اتباع را نیز اصلاح کند.
در این بین شایعاتی درباره نحوه برخورد با اتباع، موقع خروج از کشور در حال انتشار در فضای مجازی است. ضربوشتم توسط پلیس، اخاذی موقع خروج از کشور یا تضییع حقوق توسط کارفرما در محل کار، از جمله این شایعات گسترده هستند که به نظر میرسد هدفی جز برهمزدن روابط برادرانه و تاریخی دو کشور ایران و افغانستان ندارند.
انتشار پُر دامنه این شایعات در حالیست که مقامات طالبان طی ماههای اخیر، بارها از جمهوری اسلامی ایران برای میزبانی ۴۰ ساله اتباع افغانستانی در ایران، تشکر به عمل آوردهاند.
با توجه به مواضع مسئولین ارشد دولتی که مدام بر لزوم حفظ عزت و احترام اتباع تاکید دارند، به نظر میرسد بخش عمده ای از این شایعات، دروغ باشند و نسبتی با واقعیت نداشته باشند.
برای نمونه اسکندر مومنی، وزیر کشور چندی پیش اعلام کرد خروج اتباع از ایران، همراه با عزت و احترام است و افراط و تفریط در این باره راه ندارد. مومنی این را نیز افزود که بیش از ۸۰ درصد اتباع، داوطلبانه درخواست خروج از ایران را داده اند.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت نیز پیشتر گفته بود دولت موضوع اتباع مجاز افغانستانی را از اتباع غیر مجاز تفکیک میکند و مطابق قوانین، به اتباع مجاز، اجازه اقامت داده خواهد شد.
با توجه به اینکه خارج کردن اتباع غیر مجاز یک روند پُر دامنه و با ابعاد وسیع است، طبیعی است برخی اتباع، ولو محدود، دچار تضییع حقوق شوند که دولت برای این موضوع نیز برنامه دارد.
نادر یاراحمدی، رئیس مرکز اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور چندی پیش اعلام کرد آن دسته از اتباع که به هر دلیل، مثل طلب مالی از کارفرما، شکایت دارند، میتوانند از طریق دادن وکالت به بخش کنسولی وزارت خارجه یا فرد مورد اعتماد خود بدون پرداختن هیچ مبلغی، شکایت خود را پیگیری کنند.