توصیههای بهداشتی مهم عزاداران حسینی
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وبدا، مهدی طاهری عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، گفت: استفاده از مواد غذایی سالم، اجتناب از ظروف پلیمیری و توزیع سریع غذا پس از پخت، سه عامل کلیدی در پیشگیری از مسمومیتهای غذایی در ایام عزاداری است.
وی با اشاره به خطرات ظروف پلاستیکی گفت: توصیه میشود از استفاده از لیوانها و ظروف پلیمیری بهویژه برای مایعات داغ پرهیز شود. بهتر است از لیوانهای کاغذی استاندارد استفاده شود، زیرا مطالعات نشان دادهاند که برخی مواد آزادشده از پلاستیکها میتوانند در عملکرد هورمونی بدن اختلال ایجاد کرده و احتمال بروز سرطان و مشکلات باروری را افزایش دهند.
این متخصص بهداشت مواد غذایی با تأکید بر اهمیت تهیه مواد غذایی از مراکز معتبر، افزود: در خرید روغن باید نهتنها به تاریخ انقضا، بلکه به تاریخ تولید نیز توجه ویژهای داشت، همچنین یخ مورد استفاده در این مراسم باید بستهبندیشده و بهداشتی باشد.
طاهری با اشاره به نگهداری غذا در شرایط مناسب، هشدار داد: غذاهای نذری، بهویژه در حجم بالا، در صورت باقی ماندن در دمای محیط و بهخصوص در هوای گرم، بهسرعت مستعد رشد میکروب میشوند، این موضوع میتواند منجر به مسمومیت شدید غذایی شود. بنابراین باید غذا بلافاصله پس از پخت، بستهبندی و توزیع شود.
وی همچنین بر تفکیک وسایل مربوط به مواد خام و پخته تأکید کرد و گفت: ظروف مورد استفاده برای طبخ باید کاملاً شسته و ضدعفونی شوند و نباید از یک ابزار برای مواد خام و غذای پخته استفاده کرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: غذاهای پختهشده باید یا در دمای بالا (بیش از ۶۵ درجه سانتیگراد) نگهداری شوند یا در صورت سرد بودن، در دمای کمتر از ۵ درجه سانتیگراد قرار گیرند. نگهداری در فضای باز خطر فساد را به شدت افزایش میدهد.
طاهری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: آلودگی میکروبی یا شیمیایی در فرآیند طبخ میتواند پیامدهایی همچون اسهال، مسمومیت، بیماریهای گوارشی و حتی ابتلاء به هپاتیت را به دنبال داشته باشد. بنابراین رعایت بهداشت فردی، شستوشوی مکرر دستها، ضدعفونی کردن تجهیزات و پخت کامل غذا، بهویژه در مناسبتهای مذهبی، کاملاً ضروری است.
وی درباره مصرف کنسروها هشدار داد و گفت: کنسروها باید از مراکز معتبر تهیه شوند، دارای برچسب بهداشتی باشند و پیش از مصرف، به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آب جوش حرارت ببینند تا عوامل بیماریزایی مانند سم بوتولیسم از بین برود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در پایان بر اهمیت آب سالم در فرآیند آمادهسازی غذا تأکید کرد و گفت: برای شستوشوی سبزیجات و مواد غذایی، باید از آب تصفیهشده و بهداشتی استفاده شود. همچنین گوشت مورد استفاده برای نذریها باید صرفاً از کشتارگاههای رسمی و مجاز تهیه و از خرید محصولات فلهای و بدون برچسب بهطور جدی خودداری شود.
منبع خبرگزاری مهر