اجتماعی > سلامت

تبعات مصرف غذاهای ناسالم/«ارزیابی حسی» راهی برای شناسایی تقلبات غذایی

به گزارش ایسنا، دکتر مهدی انصاری دوگاهه در همایش روز جهانی ایمنی غذایی گفت: ما با یک بازار و وضعیت کنترلی پیچیده و ظریف در حوزه ایمنی غذا روبه‌رو هستیم.

وی افزود: آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا در قالب شبکه‌ آزمایشگاهی متشکل از حدود ۵۶۰ آزمایشگاه فعالیت می‌کنند؛ این آزمایشگاه‌ها هم در بخش خصوصی، هم بخش دولتی، و هم در کارخانجات تولیدی فعال هستند، و شاخص‌های مختلف کیفی را بر اساس استانداردهای ملی یا بین‌المللی ارزیابی می‌کنند.

مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع غذا، دارو و تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو با تاکید بر اینکه ایمنی غذا بسیار فراتر از فقط شاخص‌های کیفی تعریف‌شده در استانداردهاست، عنوان کرد: در بسیاری از موارد، جالب است بدانید که ممکن است شاخص‌های کیفی یک فرآورده کاملاً قابل قبول و منطبق بر استانداردهای رسمی باشد،اما ظاهر فرآورده اصلاً مناسب نباشد.

وی افزود: مثلاً برنجی که از نظر شاخص‌های شیمیایی و میکروبی قابل قبول است،اما بوی نامطبوعی دارد یا رنگ غیرقابل قبولی، یا آلودگی‌هایی به چشم می‌خورد؛ هرچند ممکن است این آلودگی‌ها در اثر حرارت از بین بروند، ولی بقایای آن‌ها در ظاهر فرآورده قابل مشاهده است.به همین دلیل، ما در بحث کنترل کیفیت باید چیزی فراتر از آزمایشات فنی داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه با توجه به مشکلات اقتصادی موجود و نوسانات قیمتی بازار، بحث تقلب غذایی نیز مطرح است و در بسیاری از موارد، افراد سودجو و متقلب از این فرصت‌ها استفاده می‌کنند، تصریح کرد: ارزیابی حسی راهی است برای اینکه ما و مردم عادی که هر روز با مواد و فرآورده‌های غذایی، چه به‌صورت خام و چه فرآوری‌شده، درگیر هستیم، بدانیم چطور می‌توانیم تا حدودی ایمنی غذا را برای خودمان تضمین کنیم.برای ما بسیار مهم است که نحوه‌ی ارزیابی حسی (حواس پنج‌گانه) را در وضعیت‌های مختلفی که مردم به صورت روزمره با آن مواجه هستند، آموزش دهیم و شاخص‌های کیفی را که می‌توان از طریق آن‌ها محصولات غذایی را به‌صورت غیرفنی و حسی ارزیابی کرد، مشخص کنیم و در اختیار عموم مردم قرار دهیم. مثلاً اگر فردی بخواهد برنجی را خریداری کند، بتواند بفهمد که این برنج چقدر کیفیت دارد؟چقدر قابل اعتماد است؟

وی ادامه داد: یا مثلاً درباره‌ چای، یا سایر محصولات غذایی، چه معیارهایی برای سنجش ایمنی یا کیفیت ظاهری وجود دارد؟

وی خاطرنشان کرد: در کنار این آموزش‌ها، بسیاری از ابزارها و دستگاه‌های دستی نیز می‌توانند به کمک بیایند؛ ابزارهایی ساده مانند یک اپلیکیشن موبایل، یا حتی دستگاهی که بتواند برخی شاخص‌های خطر در غذا را شناسایی کند. در واقع، دستگاه‌هایی که عوامل تهدیدکننده‌ ایمنی غذا را تشخیص دهند و به مصرف‌کننده هشدار دهند. اگر این ابزارها فراگیر شوند، می‌توانند به ارتقای سطح ایمنی غذایی در جامعه کمک شایانی کنند.

انصاری تصریح کرد: همه ما می‌دانیم که خطرات ناشی از مصرف غذاهای ناسالم و غیراستاندارد جدی هستند،اما گاهی به دلیل تبلیغات فریبنده یا ظاهر جذاب، مردم همچنان این محصولات را مصرف می‌کنند.اگر بتوانیم فرهنگ‌سازی کنیم و عادت سالم‌خوری و ایمن‌خوری را در جامعه جا بیندازیم، بدون شک به بهبود سلامت عمومی و کاهش آسیب‌ها کمک می‌کنیم.

به گفته وی، ابزارهای ساده اما کاربردی برای ارزیابی سلامت و ایمنی غذا یکی از حوزه‌هایی است که باید حتماً بیشتر به آن بپردازیم، روش‌های استفاده‌ عمومی از ابزارهای ساده و قابل‌حمل نیز باید توسعه پیدا کند تا بتوانیم شاخص‌های کیفی و شاخص‌های ایمنی غذا را با دقت مناسب و در دسترس عموم ارزیابی کنیم. در این زمینه، دستگاه‌ها و ابزارهای ساده و قابل‌حمل می‌توانند نقش مؤثری ایفا کنند.

انتهای پیام

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا