ایران جزو سه کشور اول منطقه مدیترانه شرقی در صنایع غذایی
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وبدا، محمد رضا ظفرقندی پیش از ظهر امروز دوشنبه، ۱۹ خردادماه در چهارمین همایش روز جهانی ایمنی غذا در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما اظهار داشت: متأسفانه سه سال است وضعیت شاخصهای حوزه سلامت که باعث بالا بردن رتبه کشور میشد را به سازمانهای بینالمللی ارائه نکردهایم. مثلاً وضعیت مرگ و میر مادران باردار که در حال حاضر ۲۲ در ۱۰۰ هزار تولد زنده و البته جزو چندین کشور اول دنیا هستیم، چرا نباید ارائه شود؟ در حالی که وضعیت کشور ما در این شاخصها در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به سازمان جهانی بهداشت، گزارش نشده است.
وی ادامه داد: در شاخص مرگ و میر نوزادان هم که کاهش قابل ملاحظهای در کشور داشتهایم نیز آماری از کشور ما در دنیا در سه سال گذشته ارائه نشده است. باید با دیپلماسی سلامت، سطح علمی کشور در حوزه غذا را ارتقا داده و از دانش دیگران استفاده کنیم تا بتوانیم صادرات را رونق دهیم. مبنای صادرات این است که ثابت کنیم مواد غذایی تولیدی ایران، با کیفیت و سالم است.
وزیر بهداشت با اشاره به شعار امسال روز جهانی ایمنی غذا، گفت: سرمایه گذاری برای تولید مبتنی بر دانش شعار امسال این روز است. استفاده از دانش در تولید غذا و نظارت و همچنین کالری مجاز و کیفیت غذا و نان بسیار مهم است. اگر در تولید غذا به جای دانش بر بازار تمرکز کنیم، شاهد چاقی و ابتلای کودکان به کبد چرب و ابتلای بزرگسالان به فشارخون بالا، دیابت و انواع بیماریها میشویم.
وزیر بهداشت با اشاره به شیوع بالای گواتر در کشور در دهههای گذشته، خاطرنشان کرد: در آن دوره افراد زیادی را در مراکز درمانی میدیدیم که توده بزرگی در گردن خود داشتند و به گواتر مبتلا بودند که با اصلاح، کار علمی، مردمی و جامعه نگر، یُد به نمک افزوده شد و امروز دیگر بنده به عنوان جراح، موردی از این بیماری نمیبینم و اگر تیروئید، عمل میکنیم عمدتاً مربوط به سرطان تیروئید است.
ظفرقندی وظیفه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در تأمین غذای سالم را مهم دانست و گفت: مرتباً باید فرآیندها و کیفیت غذا، نان، روغنها، پروتئین و قند بهبود یافته و ارتقا یابد. سبد غذایی تعریف شده علمی برای کودکان مهم است.
وی تاکید کرد: مظلوم ترین گروه در حوزه غذا، کودکان هستند چون به آنها غذا داده میشود و حق انتخاب و تشخیص سلامت غذا را ندارند و به آنها عادت داده میشود و ممکن است در بزرگسالی با چاقی، فشارخون بالا و دیابت روبرو شوند که ریشه در عادات غذایی از دوران کودکی دارد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه ایمنی غذا به معنای سلامت غذا و میزان مجاز سموم هم اهمیت ویژه ای دارد، افزود: وزارت بهداشت در این زمینه با حدود ۷۰۰ نیروی انسانی و ظرفیت ۴۵۰ آزمایشگاه بر ۱۷ هزار واحد تولیدی غذا نظارت دارد. کارخانهها نیز با واحدهای تحقیق و توسعه نقش اصلی در ارتقای کیفیت غذا دارند.
ظفرقندی با اشاره به اهمیت ایمنی، کیفیت و انرژی و کالری غذا، گفت: تأمین غذای سالم حاصل کار مشترکی در مراحل کاشت، برداشت، تولید و مشارکت صنایع، وزارتخانههایی مانند جهاد کشاورزی، صنعت، اقتصاد و بهداشت است. این مجموعه پیگیر هستند تا غذای سالم و با کیفیت در اختیار مردم قرار گیرد.
وی با بیان اینکه تأمین غذای سالم به تنهایی وظیفه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نیست، افزود: برای تأمین غذای سالم باید کار تیمی و دسته جمعی صورت گیرد تا این مهم به نتیجه برسد. یک غذای سالم و با کیفیت دارای ابعادی مانند کالری مورد نیاز بدن به ویژه برای کودکان است.
وزیر بهداشت با اشاره به تأکیدات فراوان آموزههای دینی در مورد غذا، گفت: یکی از این تأکیدات این است که به غذایی که مصرف میکنید، دقت کنید که چه میخورید.
ظفرقندی با ابراز خرسندی نسبت به کاهش میزان اسدیهای چرب ترانس در روغن در کشورمان، گفت: خوشبختانه اقدامات خوبی در زمینه سبوس نان و نان کامل در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی انجام شده است.
منبع خبرگزاری مهر