سلامت > نظام سلامت

آلودگی هوا دومین عامل مرگ‌ومیر در کشور است

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، محمدصادق حسنوند رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران، آلودگی هوا را دومین عامل مرگ‌ومیر در کشور عنوان کرد و گفت: در ۲۴ ساعت گذشته میزان ذرات معلق بالاتر از ۱۰ میکرون و کمتر از آن، ۱۰ تا ۱۵ برابر حدی است که سازمان بهداشت جهانی برای سلامتی اعلام کرده است.

وی ادامه داد: وضعیت کیفیت هوا از روز چهارشنبه ۱۱ تیر تاکنون در تهران و بسیاری از شهرها ناسالم، بسیار ناسالم و خطرناک گزارش شده است و بر اساس اطلاعات و داده‌های موجود، شاخص کیفیت هوا به دلیل ذرات معلق ۱۰ میکرون و ۲.۵ میکرون در وضعیت ناسالم قرار دارد و این ذرات دلیل آلودگی هوا است.

حسنوند اذعان کرد: داده‌ها نشان می‌دهد توفان‌های گرد و غبار و ریزگردها عامل اصلی این آلودگی است و این گرد و غبار از منابع داخلی و بخشی نیز از خارج از کشور – عراق، سوریه و عربستان – وارد کشور می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه کرد: میانگین غلظتی که در ایستگاه‌های شهر تهران گزارش شده است حدود ۴۵۰ میکروگرم بر متر مکعب بوده و حتی در برخی مواقع تا ۶۰۰ میکروگرم بر متر مکعب گزارش شده که وضعیت نامطلوبی است.

ضرورت مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین سی در روزهای آلوده

رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: در شرایط کنونی و بر اساس دستورالعمل‌هایی که وجود دارد، شهروندان تا حد امکان از تردد غیرضروری در سطح شهر اجتناب کنند چراکه کیفیت هوا برای همه گروه‌ها ناسالم است و توصیه می‌شود همه مردم به‌ویژه افراد آسیب‌پذیر و گروه‌های حساس تا حد امکان از منازل خارج نشوند.

وی با بیان اینکه ماندن در خانه باعث می‌شود که میزان مواجهه با آلودگی هوا تا حد نصف کاهش یابد، خاطر نشان کرد: میزان غلظت ذرات معلق در محیط خانه در صورت بسته بودن در و پنجره‌ها به نصف می‌رسد و اگر دستگاه تصفیه هوا در منزل روشن باشد، خطرات کمتری شهروندان را تهدید می‌کند.

حسنوند تصریح کرد: شهروندان به هر دلیل اگر ناچار به تردد در بیرون از منزل شدند توصیه اکید این است که از ماسک‌های n ۹۵ استاندارد یا همان ماسک‌های سه بعدی استفاده کنند؛ همچنین تهیه این نوع ماسک‌ها در بازار ایران بسیار سخت است و این ماسک‌ها اگر کاملاً روی صورت قرار گیرد می‌تواند میزان مواجهه با آلودگی ناشی از گرد و غبار را تا ۷۰ درصد کاهش دهد.

به گفته وی، ماندن در منزل، استفاده از ماسک‌های تنفسی در این شرایط، حتی اگر ماسک هم در دسترس نیست پوشاندن دهان و بینی با یک پارچه می‌تواند مواجهه آنها را با گرد و غبار کاهش دهد. مقابله با توفان‌های گرد و غبار نیازمند برنامه‌ریزی

رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران، مقابله با توفان‌های گرد و غبار را نیازمند برنامه‌ریزی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت دانست و افزود: سازمان‌های متولی باید در برنامه‌های بلند مدت و میان مدت فکری به حال منابع داخلی کنند و سامانه‌های پیش‌بینی دقیق راه‌اندازی شود تا بتوانند پیش‌بینی‌های لازم را داشته باشند؛ برای مثال در یک هفته آینده پیش‌بینی کنند که مقادیر غلظت چه میزان است تا افراد بتوانند برای بیرون رفتن یا ماندن در خانه برنامه‌ریزی کنند.

وی با اشاره به تأثیر برخی تمهیدات از جمله اعلام تعطیلی و محدود کردن فعالیت‌ها خاطر نشان کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا زمانی که شاخص کیفیت هوا در وضعیت بسیار ناسالم و خطرناک قرار گیرد، کل شهر را تعطیل نمی‌کنند بلکه ممکن است برخی فعالیت‌ها محدود شود. برای مثال در آمریکا و چین اگر شاخص کیفیت هوا روی ۲۷۰ و بالاتر از آن باشد فعالیت‌های مدارس در فضای باز محدود می‌شود.

حسنوند ادامه داد: واقعیت این است که مواجه فرد در خانه با آلودگی هوا با زمانی که در محل کار است؛ تفاوت چندانی ندارد فقط زمانی که در مسیر است مشکل‌زاست که می‌تواند با استفاده از ماسک میزان مواجهه خود را با آلودگی کاهش دهد.

آلودگی هوا دومین عامل مرگ درک شور بعد از فشار خون

رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره این موضوع که این وضعیت تا کی ادامه پیدا می‌کند، گفت: بر اساس پیش‌بینی‌ها آلودگی هوا در کشور ما مربوط به دیروز و امروز نیست و سال‌هاست که مانند بسیاری از کشورها با مشکل آلودگی هوا دست و پنجه نرم می‌کنیم؛ این چالش جهانی است. در کشور ما روند آلودگی هوا یا ثابت مانده یا افزایشی بوده اما در سایر کشورها سعی کردند که با برنامه مبتنی بر شواهد علمی، آلودگی هوا را کاهش دهند.

وی با بیان اینکه سالانه ۵۰ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا در کل کشور ثبت می‌شود، افزود: این میزان مرگ‌ومیر بسیار زیاد است و دومین عامل خطر مرگ بعد از فشار خون بالا تلقی می‌شود؛ در واقع دومین عامل خطری است که در کشور بیشتر موارد مرگ را دارد.

حسنوند خاطر نشان کرد: واقعیت این است که تنها در شرایط بارش و پیش‌بینی‌های هواشناسی و پارامترهای طبیعی انتظار هوای مطلوب را داریم و در غیر این صورت نباید انتظار کیفیت هوای خوب را داشته باشیم.

منبع خبرگزاری مهر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا