وضعیت سلامت آب و ارتباط آن با تشکیل سنگ کلیه های بزرگ در روستاهای خواف
به گزارش خبرگزاری سلامت(طبنا) از خراسان رضوی، در پی افزایش نگرانیهای مردمی نسبت به کیفیت آب آشامیدنی در برخی روستاهای شهرستان خواف، بهویژه پس از انتشار تصاویری از موارد متعدد سنگ کلیه در فضای مجازی، مسئولان بهداشت و آب و فاضلاب شهرستان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری سلامت به بیان توضیحاتی درباره وضعیت موجود و اقدامات در حال انجام پرداخت.
علیاکبر شاهقاسی، مدیر بهداشت و درمان شهرستان خواف در این باره گفت: در خصوص عکسهای منتشرشده در فضای مجازی باید عرض کنم املاح موجود در آب میتوانند یکی از علل بروز سنگ کلیه باشند، اما نمیتوان بهطور قطعی گفت که فقط همین عامل مؤثر است؛ چرا که عوامل دیگری نیز در این زمینه نقش دارند. از جمله این عوامل، ویژگیهای بدنی افراد است؛ بهطور مثال، برخی افراد کلسیم و منیزیم بیشتری جذب میکنند و این عناصر اضافی در کلیهها به شکل سنگ رسوب میکنند.
شاهقاسی ادامه داد: البته این موضوع باید به شکل علمی و دقیق بررسی شود؛ اینکه در منطقه زوزن چند نفر دچار سنگ کلیه هستند و علل دقیق تشکیل این سنگها چیست. همچنین لازم است خود سنگها نیز بررسی شوند تا بتوان به طور دقیق تشخیص داد که آیا ارتباطی با آب آشامیدنی دارند یا خیر. آنچه مشخص است، میزان املاح و شاخصهای EC و TDS در آب بخش جلگه زوزن بالاست. خوشبختانه اداره آب در حال حفر چاه آب شیرین است که این اقدام میتواند در کاهش املاح مضر موجود در آب مؤثر باشد.
در ادامه این پیگیری توکلی رئیس اداره آب و فاضلاب شهرستان خواف نیز با اشاره به روند اجرای پروژههای تأمین آب سالم در منطقه گفت: با تلاشها و پیگیریهای مستمر در سالهای اخیر، حفر چاه در منطقه انجام شد، اما به علت شوری بیش از حد، امکان تجهیز و وارد کردن آن به مدار وجود نداشت. با پیگیری مجدد و بازدید میدانی مطالعات ژئوفیزیک برای تعیین محل جدید چاه در حال انجام است و پس از تعیین نقطه مطلوب، مجوز حفر یک حلقه چاه اخذ خواهد شد.
توکلی افزود: این چاه به منظور ارتقاء کیفیت آب آشامیدنی روستای زوزن حفر خواهد شد و پس از انجام مراحل فنی، آب آن با مخزن ۲هزار مترمکعبی قاسمآباد اختلاط خواهد یافت که امیدواریم با اجرای این طرح، برای نخستین بار پس از سالها، آب مصرفی این روستا به سطح استاندارد شرب برسد.
داریوش عرب زوزنی_ خبرنگار خبرگزاری سلامت، خواف