مراقب این ویروس گوارشی باشید | ویروسی که ۴ روز و حتی بیشتر، شما را از کار و زندگی میاندازد
همشهریآنلاین – پروانه بندپی: با فرا رسیدن فصل تابستان، نوع بیماریهای ویروسی که سلامت عمومی را تهدید میکنند، نسبت به فصول سرد سال تغییر میکند. برخلاف زمستان که ویروسهای تنفسی مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی شیوع بیشتری دارند، در تابستان، ویروسهای گوارشی افزایش چشمگیری پیدا میکنند. به خصوص در میان کودکان، سالمندان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف.
دو گروه مهم از این ویروسها که در تابستانهای ایران شایع هستند، آدنوویروسهای گوارشی و روتاویروسها هستند. این ویروسها اغلب با علائمی مثل اسهال، استفراغ، تب و بیحالی ظاهر میشوند و در صورت عدم رعایت بهداشت فردی و غذایی، بهسرعت در خانه، مهدکودکها، رستورانها، فروشگاههای مواد غذایی و اماکن عمومی گسترش مییابند. گرمای شدید هوا، مصرف میوه و سبزیجات آلوده یا شستهنشده، افزایش سفرها و کاهش رعایت بهداشت در اماکن عمومی از عواملی هستند که زمینهساز شیوع بیشتر این ویروسها در ماههای گرم سال میشوند.
امسال هم سر و کله یک ویروس گوارشی در کشور پیدا شده که که تاکنون افراد زیادی را مبتلا کرده است. در شبکههای اجتماعی، بسیاری از کاربران از ابتلای خود به آن نوشتهاند و آن را ویروس جدیدی تصور کردهاند، اما دکتر ایرج خسرونیا، متخصص بیماریهای گوارش و کبد و رئیس انجمن متخصصین داخلی ایران در گفتگو با همشهریآنلاین تاکید میکند که این ویروس که از خانواده آدنوویروسها است، بومی ایران است و ویروس جدیدی نیست و امسال هم به دلیل گرمای هوا و کاهش رعایت بهداشت، دوباره شایع شده است.
دکتر خسرونیا میگوید: در دوران پاندمی کرونا، مردم پروتکلهای بهداشتی را به خوبی و خیلی دقیق رعایت میکردند، اما امسال رعایت پروتکلها کمتر شده و در نتیجه افراد زیادی به این ویروس گوارشی مبتلا شدهاند. در حال حاضر شاهد افزایش موارد ابتلا به عفونتهای گوارشی با علائم اسهال و استفراغ و … هستیم و مراجعین زیادی با این علائم داریم. البته این ویروس ربطی به کرونا ندارد و همان طور که گفتم، از خانواده آدنوویروسها است.
به گفته دکتر خسرونیا، علائم این بیماری شامل اسهال، استفراغ، تب، بیحالی، ضعف عمومی و در برخی موارد سرفه و تنگی نفس است. این علائم معمولاً بین ۳ تا ۴ روز و در بعضی موارد بیشتر ادامه دارد و در بیشتر افراد بدون نیاز به مراجعه به پزشک، با مصرف مایعات کافی و سالم، رژیم غذایی مناسب (غذاهایی که هضم راحتی دارند) و استراحت بهبود پیدا میکند. درکل برای درمان ویروس گوارشی در اغلب موارد، نیازی به هیچ داروی خاصی نیست.
با این حال این متخصص بیماریهای گوارش تأکید میکند که در افراد سالمند، یا کسانی که دچار بیماریهای زمینهای مانند دیابت، نارسایی قلبی یا سرطان هستند، این ویروس میتواند خطرناکتر ظاهر شود. به خصوص در سالمندان که چون اغلب متوجه تشنگی خود نمیشوند و الکترولیت بیشتری را از دست میدهند، احتمال عوارض جدیتر وجود دارد.
دکتر خسرونیا درباره نحوه انتقال ویروس هشدار میدهد و میگوید: ویروسهای گوارشی ازجمله همین ویروس فعلی به راحتی از طریق ذرات ویروسی موجود در بزاق، استفراغ و مدفوع یا استفاده از ظرف غذا و نوشیدنی آلوده به ویروس از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند. این ویروس همچنین از طریق دستهای آلوده، سرویسهای بهداشتی عمومی، سطوح آلوده مثل دستگیرههای در – به خصوص دستگیره توالتهای عمومی – و تماس با افرادی که اصول بهداشتی را رعایت نمیکنند، منتقل میشوند.
دکتر خسرونیا مثالی میزند و میگوید: در بعضی فروشگاههای لبنیاتی، قصابی و…، فروشنده بدون شستن دستها به اجناس مختلف دست میزند و مردم همان را میخرند و متأسفانه این کالاها بدون شستوشو یا ضدعفونی لازم، وارد یخچال یا آشپزخانه خانوارها میشوند. بنابراین به مردم توصیه میشود که در فصل تابستان، با شستن مکرر دستها با آب و صابون به خصوص موقع استفاده از سرویسهای بهداشتی عمومی، ضدعفونی کردن میوهها و سبزیجات، رعایت بهداشت در خرید مواد غذایی و مصرف آب و غذای سالم، از ابتلا به این ویروسها و همچنین انتقال آن به دیگران جلوگیری کنند.